Paddy Richter harmonica stemming

Voor het spelen van o.a. Ierse muziek gebruik ik al langere tijd harmonica’s in zogenaamde Paddy Richter Stemming, uitgedacht door Brendan Power.
Ook binnen de Mondharmonica groep Almere is dit een stemming die gebruikt wordt. Het maakt het vaak mogelijk om liedjes op het lagere gedeelte van de mondharmonica te spelen.

Een mondharmonica met een “Normale Richter” stemming is eenvoudig om te stemmen naar “Paddy Richter” stemming. De stemtong van gaatje 3 uitademen (blow) moet een hele noot worden verhoogd (in het voorbeeld van G naar A).

Voor wie wil weten wat een Paddy Richter gestemde mondharmonica is, in onderstaand filmpje vertelt Brendan Power er zelf van alles over. (Engelstalig)

Mondharmonica’s in “Paddy Richter Stemming” zijn standaard opgenomen in het assortiment van Seydel. Bestellen via Ben Bouman Harmonica’s is om verschillende redenen een juiste keuze, een normale Richter harmonica wordt gratis naar Paddy Richter omgestemd. Ook wordt de harmonica voor levering altijd nog helemaal nagekeken voor een betere speelbaarheid. Je kunt kiezen uit 2 verschillende niveaus van afstellen. (X-act & X-tra).
En heel belangrijk, je krijgt een goede service als er met de harmonica iets mis gaat.

Wil je Ierse Folk leren spelen op de Paddy Richter harmonica dan is het lesboek:
“Play Irish Music on the Blues Harp” van Brendan Power een absolute aanrader.