Paddy Richter harmonica stemming

Voor het spelen van o.a. Ierse muziek gebruikte ik langere tijd harmonica’s in zogenaamde Paddy Richter Stemming, uitgedacht door Brendan Power.
Ook binnen de Mondharmonica groep Almere is dit een stemming die we gebruiken. Het maakt het vaak mogelijk om liedjes op het lagere gedeelte van de mondharmonica te spelen.

Voordeel van de mondharmonica in Paddy Richter stemming is dat deze eenvoudig om te stemmen is van een “Normale Richter” harmonica. De stemtong van gaatje 3 uitademen moet een hele noot worden verhoogd (in het voorbeeld van G naar A)

Voor wie wil weten wat een Paddy Richter gestemde mondharmonica is, in onderstaand filmpje vertelt Brendan Power er zelf van alles over. (Engelstalig)

Mondharmonica’s in “Paddy Richter Stemming” zijn standaard opgenomen in het assortiment van Seydel. Bestellen via Ben Bouman Harmonica’s is echter slimmer, hij stemt dan een normale Richter harmonica gratis om naar Paddy Richter en loopt de harmonica voor levering altijd nog na voor een betere speelbaarheid.
Je kunt kiezen uit 3 verschillende niveaus van afstellen. (X-act / X-tra & X-treme)
En ook belangrijk, je krijgt een goede service als er toch iets mis mee mee gaat.

Wil je Ierse Folk leren spelen op de Paddy Richter harmonica dan is zijn boek:
“Play Irish Music on the Blues Harp” een absolute aanrader.