Over de Mondharmonica groep

In maart 2015 zijn we van start gegaan als Mondharmonica Therapie Almere (MHT).
April 2021, ruim 6 jaar later is deze naam aangepast naar de huidige naam.
In eerste instantie was de doelgroep, volwassenen met ademhaling problemen.
Dat is nu losgelaten, die doelgroep is nog wel de primaire doelgroep, maar de groep heeft nu ook deelnemers die geen longproblemen hebben.
Feit blijft wel, dat Mondharmonica spelen een goede manier is om de ademhaling spieren te oefenen. Mondharmonica therapie

Op dit moment is er geen beginnersgroep, bij voldoende belangstelling (minimaal 10 personen) gaat er in het voorjaar van 2023 weer nieuwe beginnersgroep starten.

Kun je echter al een beetje of zelfs redelijk mondharmonica spelen?
Je kunt dan mogelijk aansluiten bij de huidige (gevorderden) groep.
Neem hierover contact met mij op.

Onze oefenlocatie is het Buurtcentrum “EveNaarHuis” Sumatraweg 352 Almere-Buiten

We komen hier wekelijks op de vrijdagochtend van 10:30 uur tot 12:00 uur bij elkaar.

Benodigd om mee te kunnen spelen.
We gebruiken in de beginnersgroep een z.g. 10-gaats diatonische mondharmonica in de toonsoort van C, dit om twee redenen.
Ten eerste, er zijn heel veel mensen die al een 10-gaats harmonica in C hebben.
Soms in een opwelling gekocht maar ook vaak gekregen, het komt veel voor dat een kennis of familielid er één heeft die je mag gaan gebruiken.
Ten tweede, er is op het internet enorm veel te vinden over het spelen op de 10-gaats harmonica en bijna altijd betreft dit het spelen op een mondharmonica in C.

Later gaan de deelnemers van de beginnersgroep over naar het spelen op een mondharmonica in de toonsoort van G.
Doordat deze lager is gestemd, klinkt deze op de bovenste gaatjes niet zo schril.
Uiteraard is het moment van overgang naar de G harmonica in overleg.

Om ons repertoire ook op het lagere gedeelte van de mondharmonica te kunnen spelen heeft het merendeel van de bestaande deelnemers later ook een Paddy Richter gestemde mondharmonica in de toonsoort G aangeschaft.

Voorbeeld van een betaalbare en goed bespeelbare beginners harmonica is de Cascha.

O.a. online te bestellen bij de
“Bax Shop” of “Amazone.nl”

Voor het opbergen van de oefeningen en bladmuziek met tabulatuur is een z.g.
A4 ringband het eenvoudigst. Tegenwoordig wordt door veel deelnemers ook wel een Tablet of iPad gebruikt in plaats van een map met papieren bladmuziek.
Er zijn wat muziekstandaards aanwezig maar als je er één hebt, wordt het op prijs gesteld als je die meeneemt op de oefenochtend.

Ben je er ervan overtuigd dat je “echt” Mondharmonica wilt gaan en blijven spelen, overweeg dan om meteen vanaf het begin een “klasse” instrument te kopen.

Ben Bouman
Seydel Session Steel

Deze mondharmonica heeft corrosie vrije stem- en afdekplaten met een kunststof kam en is heel eenvoudig te reinigen. De harmonica speelt, nadat Ben deze helemaal heeft afgesteld, heel licht (weinig lucht nodig), klinkt geweldig en heeft een lange levensduur.
Ben geeft verder een geweldige “After Sale” service, dus is er iets mis mee, het wordt opgelost. Er zijn meerdere kleuren voor de kam beschikbaar, dus niet alleen Oranje.
NB: Alle gevorderde deelnemers aan de Mondharmonica Groep Almere zijn overgestapt op deze mondharmonica (Paddy Richter stemming)

Disclaimer:
Ik ontvang geen provisie als je bij Ben Bouman een mondharmonica koopt.
Mijn advies is gebaseerd op het feit dat ik zelf al vele jaren een zeer tevreden gebruiker van “zijn” mondharmonica’s ben. In mijn beginperiode heb ik (te) veel geld uitgegeven aan verschillende soorten/merken mondharmonica’s die voor mij niet lekker speelden.

Het is gewoon een feit, dat maar weinig mondharmonica’s al goed speelbaar uit de fabriek komen, heel vaak moeten ze eerst nog worden bij- of afgesteld.