Major Cross gestemde harmonica

Mijn persoonlijke, veel gebruikte harmonica, is een Major Cross gestemde, ontwikkelt door Tony Eyers. Met deze stemming heb je twee hele octaven van de toonsoort ter beschikking zonder dat je gaatjes hoeft te “buigen”. Op deze manier kun je met name de snellere Ierse- en Bluegrass tunes een stuk eenvoudiger spelen dan op een “Normale” Richter harmonica. Deze harmonica wordt gebruikt voor het spelen in tweede positie van een nummer, de naam verwijst daar al naar, Major Cross.

Hieronder kun je de diverse bijzonderheden van deze stemming terug vinden.
Denk je, ik wil ook een harmonica in deze stemming, dan is mijn advies om deze via Ben Bouman te bestellen. Hij loopt de harmonica voor levering altijd nog na voor een betere speelbaarheid. Je kunt kiezen uit 3 verschillende niveaus van afstellen. (X-act / X-tra & X-treme) En ook belangrijk, je krijgt een goede service als er toch iets mis mee mee gaat.

NB: de prijs op zijn website is die van een “normale” Richter harmonica, de Major Cross stemming kost €10,– meer.

Voor meer bijzonderheden zie de website van Seydel

Wie kan beter uitleggen wat de Major Cross harmonica stemming is dan Tony Eyers zelf. Kijk eens naar onderstaand filmpje (in het Engels) en je begrijpt de meerwaarde van deze stemming.

Wat maakt de Major Cross stemming nu zo anders? Kijk eens naar onderstaande afbeelding waarop de verschillen goed te zien zijn. Vanaf gaatje 2 in tot gaatje 9 uit kun je twee hele octaven spelen zonder te hoeven buigen. De overige noten passen overigens ook gewoon in de gekozen toonsoort. Vanaf gaatje 4 uit is de verdere opbouw hetzelfde als een Richter gestemde harmonica, alleen de verhoogde tonen in de gekozen toonsoort zijn aangepast. (Voorbeeld hieronder, de F noot is verhoogd naar een F#)

Natuurlijk is het nog steeds mogelijk om gaatjes te buigen op een Major Cross harmonica. Onderstaand voorbeeld geeft de buignootjes weer op een G.

Ook kun je op de Major Cross harmonica akkoorden spelen, onderstaand overzicht laat zien welke en waar. Als voorbeeld een G & D gestemde harmonica.

NB: De akkoorden klinken op een laag gestemde harmonica wel veel beter dan op een hoger gestemde.