De mondharmonica als therapievorm

De mondharmonica is het enige instrument waarop je zowel in- als uitademend speelt. Wat een geweldige manier om te trainen hoe je beter kunt ademen, bedachten Amerikanen Dennis Bucko en David Barrett. Deze speelse manier van oefenen heeft hetzelfde effect als oefeningen die longpatiënten thuis doen op oefenapparaten. Maar het is wel een stuk leuker.

Therapeutisch instrument
De mondharmonicatherapie is in 2001 ontstaan in San Jose, Californië (USA).Plastisch chirurg Dennis Bucko en harmonicaleraar David Barrett introduceerden de mondharmonica als oefenmiddel voor longpatiënten. Bucko speelde al gitaar toen hij harmonicalessen nam bij Barrett. Zo kwam hij op het idee om de mondharmonica in te zetten als therapeutisch instrument.

Leuke manier om te oefenen
In het El Camino ziekenhuis in Silicon Valley ging de eerste groep van start met mondharmonicatherapie (Better Breathing Groups). De therapie hielp om patiënten op een leuke manier aan het oefenen te krijgen. De resultaten en reacties van de deelnemers waren zeer positief. David Barrett heeft hier een boek over geschreven: Harmonica for fun & health (alleen in de Engelse taal verkrijgbaar). ISBN 0-7866-0764-5 Uitgever Mel Bay.
Ook in Nederland zijn er meerdere mondharmonicatherapie groepen actief.

Licht en betaalbaar
De Mondharmonica is een klein, licht en betaalbaar instrument. Veel longpatiënten hebben een slechte lichamelijke conditie. Het vasthouden van dit kleine, lichte instrument is in de meeste gevallen geen probleem. Je kunt een mondharmonica eenvoudig thuis onderhouden en schoonmaken.

De verschillende stemmingen
Beginners spelen vaak op een 10-gaats diatonische mondharmonica in de C-stemming. Dit omdat er enorm veel instructiemateriaal te vinden is op Internet voor deze stemming.Een harmonica in G klinkt warmer (lager) en is iets zwaarder te bespelen. Dat maakt hem zeer geschikt om de ademhalingsoefeningen en het spelen van de melodieën) tot een hoger (oefen)niveau te brengen.

Mondharmonica groep Almere
De doelgroep van de Mondharmonica groep Almere is primair volwassenen die een longprobleem hebben. Echter de groep is ook toegankelijk voor volwassenen met andere fysieke problemen of mensen die gewoon graag mondharmonica willen leren spelen in groepsverband. Kijk op de site of / wanneer er weer een beginnersgroep start.

Geen voorkennis nodig
Als je mee wilt doen aan een mondharmonica groep heb je geen voorkennis van muziek nodig. De noten die je moet spelen staan in een tabulatuur. De docent legt je uit hoe het werkt. Het is een kwestie van een pijltje naar boven of beneden in combinatie met een cijfer tussen 1 & 10, zodat je weet op welk gaatje je moet in- of uitademen.

Vaker oefenen
Wetenschappelijk is niet bewezen dat mondharmonica spelen een verbetering teweeg brengt. De ervaring is wel dat longpatiënten veel meer plezier hebben als ze oefenen met de mondharmonica dan wanneer ze oefenen op de diverse speciale oefenapparaten. Ze pakken thuis ook vaker de mondharmonica dan de genoemde apparatuur.

Plezier met elkaar
De wekelijkse bijeenkomsten hebben duidelijk ook een sociale functie. Je ontmoet lotgenoten en kunt van elkaar leren. De deelnemers hebben veel plezier met hun instrument en met elkaar. De deelnemende longpatiënten aan de mondharmonica groepen geven aan dat de kracht en controle van de ademhaling is toegenomen. Voor de organisatoren een reden om door te gaan met de bestaande groepen en incidenteel nieuwe te starten.